poniedziałek, 1 października 2012

3 BIT

Ulubione ciasto mojego Leona- ciasteczkowego potwora:) Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Najgorsze jest jednak to niecierpliwe oczekiwanie.  Najlepiej będzie gdy przygotowujemy je dzień wcześniej.

Masa krówkowa jest na tyle słodka, że niektórzy nie słodzą już wogóle śmietany kremówki. Wszystko to jednak kwestia osobistego smaku.

Składniki:
  • herbatniki (3 duże opak.)
  • puszka masy krówkowej
  • budyń czekoladowy
  • mleko (do budyniu)
  • kostka masła (do budyniu)
  • 500ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżeczek cukru pudru
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania budyniu i odstawiam go. Na dnie formy (ja używam 35cm/24cm) układam herbatniki. Następnie rozsmarowuję krówkę, na to znów układam herbatniki, wylewam budyń i ponownie układam ciasteczka. Ubijam śmietanę kremówkę posłodzoną cukrem pudrem i wykładam na herbatniki. Wszystko posypuję startą czekoladą (ja wolę jak jest zmielona w blenderze). I na kilkanaście godzin do lodówki.





2 komentarze:

Durszlak.pl