Składniki:
- 2 brokuły
 - 2 średnie cebule
 - kostka sera feta
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki majonezu
 - mała śmietana kesem lub mały jogurt naturalny
 
Zacznijmy od wstawienia garnka z wodą potrzebnego do sparzenia brokułów. Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę w półksiężyce. Fetę w kostkę. Woda się pewnie już zagotowała więc wrzucamy różyczki na jakieś 5-8 minut. Nie mogą się rozgotować. Po odcedzeniu brokuła czekamy aż trochę ostygnie. W tym czasie przygotowujemy sos. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można doprawić solą lub pieprzem.Sałatka jest warstwowa dlatego na dno miski układamy najpierw cebulę następnie fetę a na wierzch brokuła. Polewamy sosem. I gotowe:)


zamienię majonez na jogurt i będę się zajadać! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
pytanko, czy cebula powinna być surowa?
OdpowiedzUsuńTak, tak, Surowa.
OdpowiedzUsuńProponuję to posypać na koniec prażonymi pestakmi słonecznika lub dyni.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:) Jadłam u koleżanki taką wersję (ze słonecznikiem).
OdpowiedzUsuń