wtorek, 8 stycznia 2013

BROKUŁOWA sałatka

Jest pyszna, prosta i szybka. Uwielbiam brokuły a w połaczeniu z resztą składników smakują jeszcze lepiej. Nadaje się na imprezę albo jako dodatek do obiadu lub do przystawki np moich francuskich pierożków.

Składniki:
  • 2 brokuły
  • 2 średnie cebule
  • kostka sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • mała śmietana kesem lub mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Zacznijmy od wstawienia garnka z wodą potrzebnego do sparzenia brokułów. Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę w półksiężyce. Fetę w kostkę. Woda się pewnie już zagotowała więc wrzucamy różyczki na jakieś 5-8 minut. Nie mogą się rozgotować. Po odcedzeniu brokuła czekamy aż trochę ostygnie. W tym czasie przygotowujemy sos. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można doprawić solą lub pieprzem.Sałatka jest warstwowa dlatego na dno miski układamy najpierw cebulę następnie fetę a na wierzch brokuła. Polewamy sosem. I gotowe:)



5 komentarzy:

  1. zamienię majonez na jogurt i będę się zajadać! :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. pytanko, czy cebula powinna być surowa?

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję to posypać na koniec prażonymi pestakmi słonecznika lub dyni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł:) Jadłam u koleżanki taką wersję (ze słonecznikiem).

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl