Jeden z wielu sposobów na przetworzenie ogórków, aby można je było kosztować także zimową porą. Obudziłam się dość późno z pomysłem na przetwory więc zaszalałam tylko z ogórkami chili. Są wyraziste w smaku, pikantne, świetne jako "zakąska".
Na przyszły rok postaram się o więcej przetworów. Mam już kilka pomysłów:)
Na przyszły rok postaram się o więcej przetworów. Mam już kilka pomysłów:)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 3 garści soli
- 1 ½ łyżki chili
- 2 główki czosnku
- 15 łyżek oleju
- ¾ litra octu
- 300 g cukru
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Ogórki można pokroić w grube plastry, słupki- jak kto woli.
Ja trafiłam na małe ogóreczki więc zrobiłam je w całości. Zasypujemy je na noc
trzema garściami soli.
Rano odlewamy wodę, ale nie płuczemy! Dodajemy 1 ½ łyżki
chili i podgrzany olej. Mieszamy i wkładamy do słoików. Wkładamy do każdego
słoika ząbki czosnku.
Ocet zagotować z
cukrem i szklanką wody. Taką zalewą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy.
Można też spróbować po zalaniu gorącą zalewą i zakręceniu, odwrócić słoiki do
góry dnem i pozostawić w ciepłym miejscu.
W przypadku pasteryzowania trzeba pamiętać, że jeśli
wkładamy ostudzone słoiki do garnka to woda też musi być chłodna. A jak
wkładamy słoiki z gorącą zalewą to woda też musi być nagrzana.
rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń