piątek, 26 października 2012

BURACZKI na zimę


Sezon buraczkowy juz się zaczął więc szkoda zmarnować czas kiedy buraki kosztują kilkadziesiąt groszy za kilogram.
Burak ma więcej cukru niż inne warzywa, a mimo to jest niskokaloryczny, ponieważ znajdziemy w nim minimalną ilość tłuszczu. Pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. Stosowany w leczeniu anemii, nerwic, grypy, gruźlicy, nowotworów, zapalenia nerwów i wątroby. Czyli samo zdrowie:)
Zrobiłam więc słoiczki na zimę, będzie to świetny dodatek do obiadu.

Składniki:
  • 4 kg buraków
  • 1 cebula
  • 100 ml łyżki octu
  • ½  łyżki soli
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie:

Buraki umyć, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny. Najlepiej sprawdzać widelcem czy są już miękkie
Po ugotowaniu odcedzam je, zalewam zimną wodą i obieram. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję pokrojoną drobno cebulę.
Teraz dodaję  cukier, ocet i sól, dokładnie mieszam i próbuję.
Dokładnie wymieszanymi i przyprawionymi buraczkami napełniam słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, dociskając buraczki w słoiku. Mocno zakręcam i pasteryzuję 20 minut od chwili zagotowania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl