Sezon buraczkowy juz się zaczął więc szkoda zmarnować czas kiedy buraki kosztują kilkadziesiąt groszy za kilogram.
Burak ma więcej cukru niż inne warzywa, a mimo to jest niskokaloryczny, ponieważ znajdziemy w nim minimalną ilość tłuszczu. Pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. Stosowany w leczeniu anemii, nerwic, grypy, gruźlicy, nowotworów, zapalenia nerwów i wątroby. Czyli samo zdrowie:)
Zrobiłam więc słoiczki na zimę, będzie to świetny dodatek do obiadu.
Burak ma więcej cukru niż inne warzywa, a mimo to jest niskokaloryczny, ponieważ znajdziemy w nim minimalną ilość tłuszczu. Pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. Stosowany w leczeniu anemii, nerwic, grypy, gruźlicy, nowotworów, zapalenia nerwów i wątroby. Czyli samo zdrowie:)
Zrobiłam więc słoiczki na zimę, będzie to świetny dodatek do obiadu.
Składniki:
- 4 kg buraków
- 1 cebula
- 100 ml łyżki octu
- ½ łyżki soli
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Buraki umyć, zalać
zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny. Najlepiej sprawdzać
widelcem czy są już miękkie
Po ugotowaniu odcedzam je, zalewam zimną wodą i obieram.
Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję pokrojoną drobno cebulę.
Teraz dodaję cukier,
ocet i sól, dokładnie mieszam i próbuję.
Dokładnie wymieszanymi i przyprawionymi buraczkami napełniam
słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, dociskając buraczki w słoiku. Mocno
zakręcam i pasteryzuję 20 minut od chwili zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz