czwartek, 25 października 2012

MIĘSO w galarecie

Robiłam takie mięsko pierwszy raz. Muszę przyznać, że wyszło całkiem całkiem:) Za mało tylko posoliłam. Warzywa wchłaniają dużo soli więc polecam tej soli dać trochę więcej.

Składniki:
  • 2 golonki z indyka
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • pół małej papryki czerwonej
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Mięso zalać 2 litrami wody. Zagotować, zszumować, dodać obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.  Gotować tak długo aż mięso zacznie odchodzić od kości. Ugotowane wyjąć, przestudzić i obrać od kości. Większe kawałki pokroić. Odlać 1 szklankę bulionu i rozpuścić w niej żelatynę, dokładnie wymieszać.
W salaterkach na dnie dać trochę groszku, kukurydzy i pokrojone w plasterki warzywa, przekładać z mięsem. Do bulionu wlać żelatynę i zalać całością salaterki. 
Podawać na zimno przyprawione sokiem z cytryny lub octem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl