Robiłam takie mięsko pierwszy raz. Muszę przyznać, że wyszło całkiem całkiem:) Za mało tylko posoliłam. Warzywa wchłaniają dużo soli więc polecam tej soli dać trochę więcej.
Składniki:
Składniki:
- 2 golonki z indyka
- 2 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- pół małej papryki czerwonej
- 2-4 ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
- 4 łyżeczki żelatyny
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso zalać 2 litrami wody. Zagotować, zszumować, dodać obraną
włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Gotować tak długo aż mięso zacznie odchodzić
od kości. Ugotowane wyjąć, przestudzić i obrać od kości. Większe kawałki
pokroić. Odlać 1 szklankę bulionu i rozpuścić w niej żelatynę, dokładnie
wymieszać.
W salaterkach na dnie dać trochę groszku, kukurydzy i
pokrojone w plasterki warzywa, przekładać z mięsem. Do bulionu wlać żelatynę i
zalać całością salaterki.
Podawać na zimno przyprawione sokiem z cytryny lub octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz