czwartek, 25 października 2012

ŁAZANKI z kapustą i grzybami

Uwielbiałam smak łazanek mojej babci… I ten jej pyszny domowy makaron…  Ja poszłam po linii prostej i kupiłam gotowy makaron, ale jak ktoś jest bardziej ambitny to makaron może oczywiście zrobić sam.

Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  •  2 cebule,
  • grzyby suszone,  
  • pieprz, sól
  • makaron łazanki
 Przygotowanie

Grzyby namoczyć  na wieczór a rano ugotować  i pokroić (wywar z grzybów dodać do gotowania kapusty).
Kapustę umyć, drobno posiekać, ugotować . Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor.
Kapustę wymieszać z cebulą i grzybami i doprawić solą i pieprzem.
 Dusić pod przykryciem jakieś 30 minut. 
Łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z gotową kapustą.

A na własny makaron potrzebne będą:  szklanka mąki, 3 jaja i troszkę wody.  Zagnieść z tego dość twarde ciasto, cienko rozwałkować, pokroić w kwadraciki podsuszyć.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię. Ale ostatnio na szkoleniu jadłam okropne i mam teraz mały uraz.Twoje wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl