czwartek, 25 października 2012

SZARLOTKA

Dostałam trochę jabłek... Takich prawdziwych z sadu, nie pryskanych.... Co innego mogłam zrobić jak nie jabłecznik:)

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 kg jabłek
 Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i zagnieść z połowy składników ciasto i włożyć do lodówki a z drugiej połowy zrobić kruszonkę.
Jabłka obrać, usunąć nasiona, pokroić na małe kawałki i poddusić przez chwilę  z cukrem i cynamonem na patelni. Ubić pianę z białek na sztywno.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć  dno blachy (posmarowanej wcześniej masłem), na ciasto wykładamy przygotowane jabłka, rozsmarowujemy pianę z białek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 30 w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki, wiadomo jabłka z własnego sadu są najlepsze, ja niedawno robiłam jabłkową tartę tatin Pascala(kuchnia lidla) do tego lody, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl