"Nogawka" w języku włoskim to nic innego jak Calzone:) Czyli znany nam w Polsce pieróg nadziewany mięsem i serem. Przypomina pizzę złożoną w pół. A skoro pizzę to i nadzienie tak naprawdę może być dowolne. Polecam odwołać się do swojej wyobraźni i kubków smakowych:)
Składniki:
- 90 dag mąki
- 2 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 4 łyżki oleju
- 0,4 l mleka
Nadzienie:
- 1 papryka żółta i 1 czerwona
- 0,5 kg pieczarek
- Wędlina (np. szynka, salami lub kiełbasa sucha)
- Zioła i papryka ostra
- 250 g sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 1 jajko
Przygotowanie:
Składniki nadzienia (oprócz sera) pokroić w kosteczkę, paski
albo jak kto chce. Pieczarki poddusić na patelni i wszystko razem wymieszać.
Doprawić ziołami i papryką ostrą i startym czosnkiem. Ser zetrzeć na tarce i odstawić.
Do połowy kubka wlać ciepłe mleko, olej i pokruszyć drożdże.
Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę wymieszać z solą i dodać przygotowany przed chwilą
zaczyn. Dolać resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie podzielić ciasto na części (ja robiłam średnie
kulki) i każdą rozwałkować, nałożyć nadzienie, posypać startym serem. Złożyć i
zakleić brzegi.
Pierożki układać na papierze do pieczenia. Posmarować
rozmąconym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz