poniedziałek, 1 października 2012

NOGAWKI rodem z Włoch

"Nogawka" w języku włoskim to nic innego jak Calzone:) Czyli znany nam w Polsce pieróg nadziewany mięsem i serem. Przypomina pizzę złożoną w pół. A skoro pizzę to i nadzienie tak naprawdę może być dowolne. Polecam odwołać się do swojej wyobraźni i kubków smakowych:)

Składniki:
  • 90 dag mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 0,4 l mleka
Nadzienie:
  • 1 papryka żółta i 1 czerwona
  • 0,5 kg pieczarek
  • Wędlina (np. szynka, salami lub kiełbasa sucha)
  • Zioła i papryka ostra
  • 250 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Składniki nadzienia (oprócz sera) pokroić w kosteczkę, paski albo jak kto chce. Pieczarki poddusić na patelni i wszystko razem wymieszać. Doprawić ziołami i papryką ostrą i startym czosnkiem. Ser zetrzeć na tarce i odstawić.
Do połowy kubka wlać ciepłe mleko, olej i pokruszyć drożdże. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę wymieszać z solą i dodać przygotowany przed chwilą zaczyn. Dolać resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie podzielić ciasto na części (ja robiłam średnie kulki) i każdą rozwałkować, nałożyć nadzienie, posypać startym serem. Złożyć i zakleić brzegi.
Pierożki układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl