niedziela, 28 października 2012

PAPRYKA marynowana

Papryka zawiera dużo witaminy C – pod względem jej zawartości zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. W czerwonej papryce znajdziemy także luteinę i ksantynę oraz karotenoidy, które zmniejszają ryzyko utraty wzroku spowodowanej starzeniem się, ponieważ zapobiegają zwyrodnieniu siatkówki, zaćmie i niektórym rodzajom nowotworów.
Moja papryczka bardzo smaczna jako zakąska:) Polecam tylko nie dawać za dużo ziela angielskiego.  Ja w zeszłym roku dałam więcej i wyszedł bardzo intensywny smak.  Za bardzo.

Składniki:
  • kilka kolorowych papryk
  • główka czosnku
  • 1 duża cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:

Paprykę po umyciu i oczyszczeniu z nasion należy pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Poukładaj je w słoikach z ząbkami czosnku i cebulą pokrojoną w pióra. Do każdego słoika włóż listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu i maksymalnie 2 ziarenka ziela. 
Do wrzącej wody dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Tak przygotowaną zalewą zalewamy słoiki i pasteryzujemy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl