Papryka zawiera dużo witaminy C – pod względem jej zawartości zajmuje pierwsze
miejsce wśród wszystkich warzyw. W czerwonej papryce znajdziemy także
luteinę i ksantynę oraz karotenoidy, które zmniejszają ryzyko utraty
wzroku spowodowanej starzeniem się, ponieważ zapobiegają zwyrodnieniu
siatkówki, zaćmie i niektórym rodzajom nowotworów.
Moja papryczka bardzo smaczna jako zakąska:) Polecam tylko nie dawać za dużo ziela angielskiego. Ja w zeszłym roku dałam więcej i wyszedł bardzo intensywny smak. Za bardzo.
Moja papryczka bardzo smaczna jako zakąska:) Polecam tylko nie dawać za dużo ziela angielskiego. Ja w zeszłym roku dałam więcej i wyszedł bardzo intensywny smak. Za bardzo.
Składniki:
- kilka kolorowych papryk
- główka czosnku
- 1 duża cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Paprykę po umyciu i oczyszczeniu z nasion należy pokroić w
dowolnej wielkości kawałki. Poukładaj je w słoikach z ząbkami czosnku i cebulą
pokrojoną w pióra. Do każdego słoika włóż listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu i
maksymalnie 2 ziarenka ziela.
Do wrzącej wody dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Tak
przygotowaną zalewą zalewamy słoiki i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz