niedziela, 28 października 2012

SAŁATKA jarzynowa

Uwielbiam sałatkę jarzynową. Pasuje na śniadanie, kolację a nawet na imprezę. Zapewne każdy z Was ma jakąś swoją koncepcję na jej przygotowanie. Ile ludzi, tyle smaków:) 

Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • pół selera
  • pół pora
  • 2 spore ziemniaki
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • 4-5 sporych ogórków (kiszonych lub konserwowych- zależy kto co woli)
  • 5 jajek
  • 1 jabłko
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję, ale bez obierania! Osobno gotuję jajka na twardo.
Do dużej miski daję groszek, kukurydzę, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki, jabłko, por i ugotowane jajka.  Jak ugotują się pozostałe składniki to je odcedzam i jak trochę ostygną to je obieram drobno kroję w kosteczkę i dodaję do reszty składników.
Dodaję majonez (z pół słoika albo nawet troszkę więcej) i jedną łyżkę musztardy. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
Najwygodniejszym narzędziem do krojenia ugotowanych warzyw, którego ja używam jest krajacz do warzyw.


2 komentarze:

Durszlak.pl