Składniki:
Biszkopt:
- 5 łyżek mąki
- 3 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Krem:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- tabliczka białej czekolady
- pół szklanki gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
- 500 g malin
- galaretka malinowa
Przygotowanie
Zacznij od zrobienia galaretki wg przepisu na opakowaniu i wstaw ją do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180 stopni, niech się grzeje i robimy biszkopt. W miseczce połącz mąkę z kakao. Osobno ubij białka na sztywno dodając zwykły cukier. Następnie powoli dosypuj mąkę z kakao, ciągle miksując dodaj żółtka, aż do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę (moja ma 30 cm) posmaruj masłem. Przelej masę i wstaw na 15 minut do piekarnika. I robimy krem.
Najpierw rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj serek waniliowy ciągle ubijając. Dodaj startą czekoladę (ja wolę zmiksowaną blenderem bo robią się fajne granulki). Dodaj wystudzoną żelatynę ciągle miksując.
Wystudzony już biszkopt przełóż do tej samej formy wyłożonej folią aluminiową. Wlej krem. Wierzch wysyp malinami. Na koniec wylej powoli galaretkę (najlepiej, aby była już lekko gęsta).
Wstaw całość do lodówki. Po paru godzinach można już skosztować naszego serniczka:)
Najlepiej zdjąć obręcz, ściągnąć folię z boków i przełożyć delikatnie ciasto na talerz.
Smacznego:)
Uwielbiam takie serniki!!! :-)
OdpowiedzUsuń