Póki co prezentuję pożywną zupkę;)
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 300ml białego półwytrawnego wina
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną (w paski, krążki, pióra- bez różnicy) cebulę. Smażyć, mieszając dość często, aby jej nie przypalić, ale ją ładnie skarmelizować. Musi nabrać ładnego brązowego koloru. Dodajemy posiekany czosnek a następnie dolewamy wino a gdy alkohol odparuje wlewamy bulion. Całość gotujemy jeszcze ok 30 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja daję zdecydowanie więcej pieprzu. Całość miksujemy blenderem. I gotowe:) Podawać można z żółtym serem, grzankami serowymi, bagietką albo można też ją zapiec w piekarniku pod ciastem francuskim.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz