Smacznego:)
Składniki na kruszonkę:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Składniki na masę:
- 5 białek
- ok 1l jogurtu brzoskwiniowego (ja wykorzystuję 3x po 400ml Jogobelli)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g wiórek kokosowych
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- można też dodać jakieś owoce, ja wykorzystałam jagody, które miałam zamrożone
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wymieszać, wyrobić i odstawić. Teraz zlać jogurt do głębokiej miski, dodać cukier i proszek do pieczenia, następnie wiórki kokosowe i wszystko ze sobą wymieszać. Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli) i dodać ją powoli do masy jogurtowej delikatnie mieszając, żeby piana nie oklapła. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno najpierw wysypujemy połowę kruszonki, następnie wylewamy masę. Można na wierzch rzucić trochę owoców i zasypać drugą częścią kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 1 godzinę.
Czekałam i się doczekałam. Miło, że znów jesteś z przepisami :)
OdpowiedzUsuń