czwartek, 10 lipca 2014

Zupa GULASZOWA

Obłędna zupa gulaszowa. Treściwa, sycąca, smaczna, pachnąca, rozgrzewająca... Można tak wymieniać bez końca:) Co prawda przy tak letniej pogodzie raczej wolimy się schładzać, ale co tam;)
Goście jedli aż im się uszy trzęsły, więc pełna dumy zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 3 papryki (np mogą być w różnych kolorach)
  • 2 duże cebule
  • zestaw włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
  • mogą być też ze 3 ziemniaki
  • 2 puszki pomidorów w puszce krojonych
  • litr bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy na grube kawałki i marynujemy kilka godzin w czosnku, ostrej i słodkiej papryce. Następnie obsmażamy mięso, aby je zamknąć i przerzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy kolejno: pokrojoną cebulkę, paprykę, włoszczyznę i dorzucamy do mięsa. Zalewamy to bulionem (może być z kostki, ja miałam zawekowany swój zrobiony w słoiku). Podgotowujemy, dolewamy wody i do gorącej zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucamy listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. I niech się wszystko pyrka:) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką (lub chili). Jak wyszła za rzadka to można dodać trochę mąki. Mi wyszła idealnie gęsta:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl