Goście jedli aż im się uszy trzęsły, więc pełna dumy zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 3 papryki (np mogą być w różnych kolorach)
- 2 duże cebule
- zestaw włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
- mogą być też ze 3 ziemniaki
- 2 puszki pomidorów w puszce krojonych
- litr bulionu
- 4 ząbki czosnku
- papryka ostra i słodka w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na grube kawałki i marynujemy kilka godzin w czosnku, ostrej i słodkiej papryce. Następnie obsmażamy mięso, aby je zamknąć i przerzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy kolejno: pokrojoną cebulkę, paprykę, włoszczyznę i dorzucamy do mięsa. Zalewamy to bulionem (może być z kostki, ja miałam zawekowany swój zrobiony w słoiku). Podgotowujemy, dolewamy wody i do gorącej zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucamy listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. I niech się wszystko pyrka:) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką (lub chili). Jak wyszła za rzadka to można dodać trochę mąki. Mi wyszła idealnie gęsta:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz