środa, 16 lipca 2014

PIEROGI z jagodami

Sezon owocowy w pełni. Trzeba więc z tego korzystać. Ze zdobytych jagód Leoś już zaczął robić winko, część poszła do zamrożenia, aby zimową porą przypomnieć sobie zapach i smak lata jak najdzie mnie ochota. A dziś pierogi z jagodami z dodatkiem śmietany:) Pyszne na gorąco i na zimno.

Składniki:
  • 0,5 litra jagód
  • trochę cukru
  • 2 szklanki mąki
  • trochę wody
  • sól
Przygotowanie:

Wstawiamy wodę lekko osoloną.
Wyrabiamy ciasto z mąki, ciepłej wody i z odrobiną soli. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub wykrawamy kółka. Pierogi nadziewamy łyżeczką jagód i odrobiną cukru (1/4 łyżeczki) i zaklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody i po chwili wyciągamy. Podajemy z kwaśną śmietaną:) Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl