wtorek, 8 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA z rybą

Zapiekanka jest przepyszna. Przepis od szwagra-rybaka:) Ja urozmaiciłam ją tylko brokułem.

Składniki:

  • ok 1 kg filetów ulubionej ryby
  • 2-3 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • 150g żółtego sera
  • 1 brokuł
  • śmietanka kremówka 30% (ok150-200ml)
  • mąka, sól, cytryna (do przyprawienia ryby)


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w talarki i takie podsmażamy na patelni. Wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Podobnie kroimy pieczarki i również wrzucamy na patelnię aż odparuje z nich woda i wykładamy kolejną warstwę do naczynia. Przyprawione filety obtaczamy delikatnie w mące i chwilkę podsmażamy. Następnie układamy w naczyniu. Ostatnią warstwą jest brokuł. Wcześniej trzeba go podzielić na drobne różyczki i podgotować (ale nie rozgotować!). Całość posypujemy startym, żółtym serem i polewamy śmietanką.
Wrzucamy do nagrzanego piekarnika (180st.) na ok 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl