Meksykańskie potrawy są oczywiście pikantne, ale każdy może doprawić ją jak zechce. W tej ostry smak chili łagodzi słodka kukurydza. Można oczywiście zrobić łagodną wersję, ale myślę, że to już nie będzie wtedy meksykańskie danie...
Zdjęcia już wkrótce...
Składniki:
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
- 2 duże cebule cebule
- duża czerwona papryka
- puszka pomidorów krojonych bez skórki (lub koncentrat pomidorowy)
- 4 do 6 ząbków czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra lub chili, oregano, bazylia)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy całą zawartość puszek. Zalewamy to wodą żeby zupa zrobiła się rzadka. Przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie na patelni podsmażamy mięso doprawione solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy do miękkości. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz puszkę pomidorów. Mieszamy ze sobą składniki, można dodać trochę koncentratu pomidorowego i gotujemy jeszcze trochę aż smaki się połączą. Można też doprawić wedle uznania. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz