czwartek, 22 sierpnia 2013

Zupa MEKSYKAŃSKA

Zupkę poleciła mi szwagierka, która bardzo lubi kuchnię meksykańską. I muszę przyznać, że jest pyszna. I robi się ją błyskawicznie. Leon, który z zup najbardziej lubi schabowego zajadał się ze smakiem. A wierzcie mi jak już jemu zupa smakuje to musi być dobra! Koleżanka była zaskoczona... Bez ziemniaków? Bez makaronu? A no bez. I naprawdę syci:)
Meksykańskie potrawy są oczywiście pikantne, ale każdy może doprawić ją jak zechce. W tej ostry smak chili łagodzi słodka kukurydza. Można oczywiście zrobić łagodną wersję, ale myślę, że to już nie będzie wtedy meksykańskie danie...
Zdjęcia już wkrótce...

Składniki:
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 2 duże cebule cebule
  • duża czerwona papryka
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki (lub koncentrat pomidorowy)
  • 4 do 6 ząbków czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra lub chili, oregano, bazylia)
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy całą zawartość puszek. Zalewamy to wodą żeby zupa zrobiła się rzadka. Przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie na patelni podsmażamy mięso doprawione solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy do miękkości. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz puszkę pomidorów. Mieszamy ze sobą składniki, można dodać trochę koncentratu pomidorowego i gotujemy jeszcze trochę aż smaki się połączą. Można też doprawić wedle uznania. Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl