czwartek, 13 czerwca 2013

NALEŚNIKI z mięsem i sosem czosnkowym

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci. Na słodko, na słono, z serem, mięsem, pasztetem, szpinakiem, dżemem... Pomysłów jest wiele. Nadają się na śniadanie, obiad, kolacje i deser. Tym razem prezentuje wersję mięsną, gdyż taką preferuje mój Leoś.

Składniki na ciasto (choć ja i tak robię wszystko na oko):
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
Składniki na farsz:
  • 0,8 kg łopatki lub karkówki
  • 4 cebule
  • ulubione przyprawy
  • olej
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 ml śmietany
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy do lodówki.
Mięso dzielimy na dowolnej wielkości kawłeczki, przyprawiamy, skrapiamy olejem i odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
Składniki na sos łączymy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i również odstawiamy.
Cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso.
Smażymy naleśniki.
Na połowę naleśnika kładziemy gotowe już mięso z cebulką, składamy w pół i polewamy sosem.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl