-200g wiórków kokosowych
-100 ml śmietany kremówki 30%
70g cukru pudru
70g masła
200g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej
Przygotowanie:
W misce mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzewamy kremówkę z masłem aż się połączą ze sobą, wlewamy do wiórek mieszając składniki ze sobą. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich i układamy je na blaszce wyłożonej np papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Gdy nasze kokosowe kulki będą już wystarczająco schłodzone (chodzi też o to, aby stwardniały trochę), rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każda kulkę obtaczamy w czekoladzie i wykładamy znowu do formy i wkładamy ponownie do lodówki, aby czekolada stwardniała.
Do ozdobienia można wykorzystać inną czekoladę (ja wykorzystałam białą).
Smak niemalże identyczny jak batona Bounty.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz