piątek, 15 lutego 2013

ŚLEDZIK pod kołderką

Ponownie zainspirowana przez Berkę. Ta sałatka wygląda tak ładnie i apetycznie, że nie mogłam się oprzeć. Więc cóż... Zabrałam się do roboty.
A ponieważ śledzia trzeba czymś popić to i "gadająca woda" musi być. A ponieważ smutno tak samemu pić to i gości nie może zabraknąć:)


Składniki:
  • wiaderko śledzi solonych
  • 4 marchewki
  • 4 buraki
  • 4 gotowane ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • mleko
  • olej
  • majonez
  • sól

Przygotowanie:

Śledzie opłukujemy w zimnej wodzie. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na 2 godziny. W tym czasie gotujemy (w mundurkach) ziemniaki, buraki, marchewki i jajka. Ja gotuje w garnku wszystko razem. Tylko w między czasie wyciągam jajka (ugotowane na twardo), później ziemniaki i marchewkę. A na samym końcu buraki bo one gotują się najdłużej.
Opłukujemy śledzie z mleka, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i zalewamy olejem na następne pół godziny.
Odcedzamy śledzie, wykładamy na dno szklanej i przeźroczystej miski. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Na tarce trzemy ugotowane ziemniaki. Rozkładamy je równomiernie, solimy i znowu smarujemy cienką warstwą majonezu. Ponownie trzemy, ale tym razem buraki i podobnie: solimy i nakładamy majonez. Następnie ścieramy marchewki i ponownie solimy i smarujemy majonezem. Na sam koniec ścieramy ugotowane jajka. Przechowujemy w lodówce.

Zaraz przyjdzie Grubcia, Maniek i Siwy to się dowiem czy jest to jadalne;)









3 komentarze:

  1. Miło, że skorzystałaś z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu Grubcia:-) śledzik pierwsza klasa!!! Kradnę przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzik lubi pływać..więc postanowiłam zrobić to cudeńko :) wyszło bardzo bardzo dobre :) mniam

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl