Życzę miłego pichcenia i smacznego:)
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 2 cebule
- pół czerwonej papryki
- kilka pieczarek
- koncentrat pomidorowy lub zagęszczony sok pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki ostrej
- zioła
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- trochę startego sera
Na patelnie wylewam kilka łyżek oliwy, po rozgrzaniu wrzucam posiekaną cebulę, po chwili mięso i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i paprykę. Duszę wszystko jakieś 20 minut. Dodaję zagęszczony sok pomidorowy i dokładnie mieszam, aby składniki się ze sobą połączyły. Dolewam szklankę wody. Sos można zagęścić mąką roztrzepaną z wodą w słoiku. Dodaję czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy papryką ostrą, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze minimum pół godziny. Czas jaki podaję jest na oko. Nigdy nie patrzę na zegarek:)
Gotowe danie już na talerzu posypuję startym serem tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz