środa, 9 stycznia 2013

SPAGHETTI po Bolońsku

Spaghetti to włoska potrawa a jednocześnie nazwa makoronu, który stanowi podstawę tego dania. Typowe spaghetti składa się ze świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z sosem i posypanego serem. Ważne jest aby makaron był ugotowany al dente (z włoskiego: na ząb; także synonim słowa niedogotowany). Niestety w Polsce wciąż w wielu domach tkwi przekonanie, że makaron musi być rozgotowaną kluską. W tym celu wiele osób po ugotowaniu zalewa makaron jeszcze wodą i odstawia, aby spęczniał. A właśnie w takiej postaci ten produkt jest źle trawiony i zwyczajnie niesmaczny.
Życzę miłego pichcenia i smacznego:)

Składniki:
  • 400g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • pół czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • koncentrat pomidorowy lub zagęszczony sok pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki ostrej
  • zioła
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • trochę startego sera
Przygotowanie:
Na patelnie wylewam kilka łyżek oliwy, po rozgrzaniu wrzucam posiekaną cebulę, po chwili mięso i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i paprykę. Duszę wszystko jakieś 20 minut. Dodaję zagęszczony sok pomidorowy i dokładnie mieszam, aby składniki się ze sobą połączyły. Dolewam szklankę wody. Sos można zagęścić mąką roztrzepaną z wodą w słoiku. Dodaję czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy papryką ostrą, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze minimum pół godziny. Czas jaki podaję jest na oko. Nigdy nie patrzę na zegarek:)
Gotowe danie już na talerzu posypuję startym serem tuż przed podaniem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl