Nie mogę się też doczekać wiosny gdyż będą już do nabycia nowalijki w tym młoda kapusta.
Składniki
- średnia główka kapusty białej lub włoskiej (ja preferuję białą)
- 800 - 1000g mięsa mielonego
- 2 torebki ryżu (może być też np pomieszana kasza z ryżem)
- 2 duże cebule
- pieprz i sól
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
Gotujemy ryż i wsypujemy go do dużej miski i odkładamy do wystygnięcia. Ja tym razem zrobiłam jeden woreczek ryżu i jeden kaszy jęczmiennej.
Z kapusty białej wykrawamy głąba i wkładamy do dużego garna z gorąca wodą.. Gdy po zagotowaniu liście będą miękkie przy pomocy widelca ściągamy dwie, trzy partie górnych liści. Znowu chwilę gotowujemy i znowu ściągamy miękkie liście. Odcinamy nerwy.
W przypadku kapusty włoskiej, liście ściągamy z nieugotowanej kapusty, wkładamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Do wody z kapusty dodajemy kostkę rosołową.
Cebulę drobno kroimy, mięso mielone mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do liście kapusty i zwijamy.
Na spód garnka wykładamy jedną warstwę liści, które nam zostały, na to ciasno układamy gołąbki. Gdy garnek będzie maksymalnie zapełniony wlewamy wodę, która została z gotowania kapusty. Gotujemy jakieś 1,5- 2 godzin. Kapustę włoską gotujemy krócej.
bezkonkurencyjnie moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńooo jak ja uwielbiam gołąbki:)
OdpowiedzUsuń