niedziela, 30 grudnia 2012

GOŁĄBKI

Danie serwowane na wiele sposobów. Z kapusty białej, włoskiej, czerwonej a nawet słyszałam, że i z pekińskiej. Nadzienia zawierające mięso wieprzowe, drobiowe, ryż, kasze a nawet grzyby. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i osobistych upodobań. Ja robię chyba jednak jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.

Nie mogę się też doczekać wiosny gdyż będą już do nabycia nowalijki w tym młoda kapusta.


Składniki
  • średnia główka kapusty białej lub włoskiej (ja preferuję białą)
  • 800 - 1000g mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu (może być też np pomieszana kasza z ryżem)
  • 2 duże cebule
  • pieprz i sól
  • kostka rosołowa
Przygotowanie:

Gotujemy ryż i wsypujemy go do dużej miski i odkładamy do wystygnięcia. Ja tym razem zrobiłam jeden woreczek ryżu i jeden kaszy jęczmiennej.
Z kapusty białej wykrawamy głąba i wkładamy do dużego garna z gorąca wodą.. Gdy po zagotowaniu liście będą miękkie przy pomocy widelca ściągamy dwie, trzy partie górnych liści. Znowu chwilę gotowujemy i znowu ściągamy miękkie liście. Odcinamy nerwy.
W przypadku kapusty włoskiej, liście ściągamy z nieugotowanej kapusty, wkładamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Do wody z kapusty dodajemy kostkę rosołową.
Cebulę drobno kroimy, mięso mielone mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do liście kapusty i zwijamy.
Na spód garnka wykładamy jedną warstwę liści, które nam zostały, na to ciasno układamy gołąbki. Gdy garnek będzie maksymalnie zapełniony wlewamy wodę, która została z gotowania kapusty. Gotujemy jakieś 1,5- 2 godzin. Kapustę włoską gotujemy krócej.



2 komentarze:

Durszlak.pl