Składniki:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- pół małego pora
- 1 duża pietruszka
- pół małego selera
- 1 wędzone żeberko albo nóżka
- 30 dag wędzonego boczku
- 3 litry bulionu albo wody
- pieprz i sól
- liście laurowe
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Do
garnka wlać 3 l wody albo bulionu, włożyć wędzone żeberko i gotować
przez chwilę. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Marchew,
pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce. Jedną cebulę i por pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystko do garnka.
Kapustę kiszoną siekamy drobno i
dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy około godziny na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i osobno gotujemy.
W drobną kostkę kroimy boczek i drugą cebulę. Podsmażamy na patelni i gdy
kapusta już będzie miękka dodajemy ziemniaki, podsmażony boczek z cebulką
i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz