poniedziałek, 26 listopada 2012

KAPUŚNIAK

Pyszna i sycąca zupa. Znakomicie rozgrzewająca nas w zimowe dni. Kapusta kiszona to źródło witaminy C dlatego szczególnie jest polecana zimą kiedy nie możemy liczyć na zbyt dużo świeżych owoców i warzyw.


Składniki:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki 
  • 2 duże cebule
  • pół małego pora
  • 1 duża pietruszka
  • pół małego selera 
  • 1 wędzone żeberko albo nóżka
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 3 litry bulionu albo wody
  • pieprz i sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Do garnka wlać 3 l wody albo bulionu, włożyć wędzone żeberko i gotować przez chwilę. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce. Jedną cebulę i por pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystko do garnka. 
Kapustę kiszoną siekamy drobno i dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy około godziny na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i osobno gotujemy.
W drobną kostkę kroimy boczek i drugą cebulę. Podsmażamy na patelni i gdy kapusta już będzie miękka dodajemy ziemniaki, podsmażony boczek z cebulką i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl