wtorek, 13 listopada 2012

PIEROGI ruskie

Pierogi ruskie mimo swej nazwy są potrawą ze staropolskiego stołu. Każdy kto raz w dzieciństwie zapałał do nich miłością kocha je po dziś dzień. Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane. Bywają tacy co polewają je złotą cebulką np ja:) albo tacy co wolą je ze skwarkami. Podawane też ze śmietaną albo szklanką mleka. Tę wersję uwielbia mój Leon:) Z rasztą jaka by nie była... Każda jest pyszna. Miłego pichcenia i  smacznego.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 kg cebuli
  • sól i pieprz
  • 700 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • olej
Przygotowanie:

Farsz lubię pzygotować dzień wcześniej wieczorem. W tym celu gotuję osolone ziemniaki. W tym czasie siekam w drobną kostkę cebulę i smażę na złoty kolor. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odcedzam je z wody i dokładnie ugniatam. Dodaję twaróg a następnie cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki muszą tworzyć jednolitą masę.
Wstawiam duży garnek wypełniony do połowy osoloną wodą z odrobiną oleju. Kolej na ciasto. Mąkę wsypuję do głębokiej miski,odrobinę solę i dodaję powoli mleko połączone z wodą. Płyn musi być bardzo ciepły. Ja robię taki, że parzy w łapki i dlatego mieszam go łyżką. Później dopiero zagniatam rękami. Ciasto wychodzi mi bardzo miękkie i dzięki temu idealnie się rozwałkowuje. Wykrawam z rozwałkowanego ciasta kółka za pomocą szklanki. Na środek nakładam farsz, zlepiam brzegi i wrzucam porcjami do gotujacej się wody. Warto raz delikatnie zamieszać aby pierogi nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch, gotuję jeszcze przez chwilę i wyciągam. Podaję polane zrumienioną cebulką. Pycha!








2 komentarze:

Durszlak.pl