Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka
- por
- 3 marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- pół główki małej kapusty
- 1 kg buraków
- liść laurowy,ziele angielskie
- pieprz i sól,
- 3-4 łyżki octu
- 100 g białej fasoli
Przygotowanie:
Na wieczór zalewamy fasolę wodą.
Rano gotujemy mięso, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i cały por. Dodajemy ziele i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie gotujemy całe buraki i osobno fasolę w wodzie, w której się moczyła.
Do rosołu dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę i również pokrojoną w kostkę kapustę.
Buraki po ugotowaniu obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka. Dodajemy też ugotowaną fasolę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną:)
Przyszedł listopad i buraczki posypały się jak z worka. U mnie również buraczkowo. Twój wygląda pysznie, jak u mamy :)
OdpowiedzUsuńSam jeszcze nigdy nie robiłem, ale taki barszczyk uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Niedługo zrobię bo od jakiegoś czasu mama ochotę:)
OdpowiedzUsuń