środa, 7 listopada 2012

BARSZCZ ukraiński

Barszcz ukraiński to pyszna i pożywna zupa. W tym tradycyjnym barszczu na Ukrainie daje się czosnek (ja o tym zapomniałam) i robi się go bez fasoli. Ja robiłam dwie wersje z fasolą i bez. Obie są smaczne, ale ja wolę jednak wersję bez. Moje jelita jakoś dziwnie się zapowietrzją po fasoli:) Można dodać też do niej grzyby albo kawałki mięsa. Wszystko zależy od tego kto co lubi. 


Składniki:
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • por
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół główki małej kapusty
  • 1 kg buraków
  • liść laurowy,ziele angielskie
  • pieprz i sól,
  • 3-4 łyżki octu
  • 100 g białej fasoli

Przygotowanie:

Na wieczór zalewamy fasolę wodą.
Rano gotujemy mięso, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i cały por. Dodajemy ziele i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie gotujemy całe buraki i osobno fasolę w wodzie, w której się moczyła.
Do rosołu dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę i również pokrojoną w kostkę kapustę.
Buraki po ugotowaniu obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka. Dodajemy też ugotowaną fasolę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną:)






3 komentarze:

  1. Przyszedł listopad i buraczki posypały się jak z worka. U mnie również buraczkowo. Twój wygląda pysznie, jak u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam jeszcze nigdy nie robiłem, ale taki barszczyk uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Niedługo zrobię bo od jakiegoś czasu mama ochotę:)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl