Uważam, że bardziej czekoladowa jest już tylko sama czekolada:) A wiele osób mówi, że to smak ich dzieciństwa... Kto nie zna tego smaku polecam go sprawdzić. Mi smakuje najbardziej popijany szklanką mleka.
Można dodać też orzechy włoskie, rodzynki lub dmuchany ryż.
Składniki:
- kostka masła
- ½ szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek kakao
- 3 paczuszki herbatników
- 500 g mleka w proszku
Przygotowanie:
Rozpuść masło w wodzie z cukrem i kakao. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrusz herbatniki (ja wkładam je do woreczka i ubijam tłuczkiem) i podziel na dwie części. Do jednej z nich dolej wystygniętą już masę i dodaj mleko w proszku. Ciągle mieszaj. Najlepszy do tego jest mikser. Jak masa zgęstnieje mikser trzeba dać na wyższe obroty bo sobie nie radzi. Dołóż drugą część pokruszonych herbatników.
Formę (12cmx31cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przekładaj teraz masę wilgotnymi rękoma do formy. Trzeba ją ugnieść. I do lodówki na kila godzin.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz