Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Dlatego jeśli jesteś łasuchem, gruszki z pewnością zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika i żelaza. Antyoksydanty zawarte w gruszkach wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodają energii i poprawiają wygląd skóry. Są więc idealne na zimę.
Pamiętam, że babcia robiła zawsze dużo takich słoików. Kompocik do obiadu i gruszki do ciasta. Pycha!
Pamiętam, że babcia robiła zawsze dużo takich słoików. Kompocik do obiadu i gruszki do ciasta. Pycha!
Składniki:
- 3 kg gruszek
- 4 łyżki cukru na 1 litr wody
- 2 goździki
Przygotowanie:
Gruszki myjemy,
obieramy, ćwiartujemy, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do słoików.
Gotujemy wodę z cukrem i goździkami. Gorącą zalewą zalewamy
słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy.
mniam mniam!
OdpowiedzUsuń