środa, 31 października 2012

KOMPOT: GRUSZKI

Gruszki to jedne z najsłodszych owoców. Dlatego jeśli jesteś łasuchem, gruszki z pewnością zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Dodatkowo owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika i żelaza. Antyoksydanty zawarte w gruszkach wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodają energii i poprawiają wygląd skóry. Są więc idealne na zimę.
Pamiętam, że babcia robiła zawsze dużo takich słoików. Kompocik do obiadu i gruszki do ciasta. Pycha!

Składniki:
  • 3 kg gruszek
  • 4 łyżki cukru na 1 litr wody
  • 2 goździki
Przygotowanie:

Gruszki  myjemy, obieramy, ćwiartujemy, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do słoików.
Gotujemy wodę z cukrem i goździkami. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy.




1 komentarz:

Durszlak.pl